menü
látogatók
3 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ Ninja Juhakkei » sui-ren ]

sui-ren

vízi technikák


A halk úszás, a víz alatti mozgások és harci technikák összessége, speciális tutajok és vízi eszközök használata. Fontos szerepe volt a nindzsa életében, hiszen Japán szigetország, sok folyóval és kisebb-nagyobb tóval. Öt fő kategóriája van a vízhez kapcsolódó technikáknak: csónakok, a víz mint fegyver, eszközök, lopakodás, túlélés.

A csónakok és tutajok akkor jutottak szerephez, ha például egy menetoszlopot a folyó mentén akart követni a nindzsa, vagy át kellett kelnie egy tavon, folyón vagy a egy kisebb tengerszoroson. Ilyen célokra több különböző eszköz is rendelkezésre állt, a többség gyorsan összeszerelhető, könnyű eszköz volt. Egyik sem volt alkalmas arra, hogy hosszabb időt töltsön vele a vízen. Ilyen eszközök a hasami bune, a kama ikada, a shinobi bune és a shinobi kai.

A víz nagyon hatásos fegyver, ha tuják használni. Hidakat, gátakat, töltéseket lehet vele lerombolni, de gátak és töltések lerombolásával is lehet használni a vizet mint fegyver. Meg lehet fertőzni, meg lehet mérgezni, vagy vissza lehet tartani a rászorulóktól.

Számos eszköz állt a nindzsa rendelkezésére hogy jobban kihasználhassa a víz adta lehetőségeket. Ott volt például a mizugumo, egy lábra erősíthető úszó eszköz, aminek segítségével nyugodt vízfelületen kelhetett át - állva. A víz alatti légzéshez használhatta az egyébként tüskék kilövésére szolgáló fukiya nevű eszközt (fúvócső) is.

Lopakodásra és megfigyelőállásként használható volt sok forrás, tó, tavacska (pl. a japánkertben), vízgyűjtő, vízgyűjtő edény, stb. is. Ezekben alkalmanként elbújhatott a hozzáértő nindzsa.

A víz az élet legfőbb forrása. Tudni kellett megtalálni, tisztítani, fertőtleníteni, szállítani és beosztani. Egy jól képzett és tehetséges nindzsa a leglehetetlenebb helyeken is talált vizet. Jó eséllyel lehet víz után kutatni egykori patakmedrekben a kanyaroknál, illetve csalánosok alatt.
2017 aug. 24.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31