menü
látogatók
1 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Bolo Yeung életrajza ]

Bolo Yeung

1938.VII.3. -


Bolo Yeung 1938 július 3.-án született, a népi Kínában, Kanton elővárosában Yang Tze néven. 168 centiméter magas. Apja egy helyi üzletember volt. Fiatal korában kung fut és akrobatikát tanult, de foglalkozott súlyemeléssel és testépítéssel is. Első mestere Chung Moo Quan volt. Később John C Kim lett a mestere. A kemény edzéseknek köszönhetően elnyerte a Kína Erőemelő Bajnoka címet. Ellenben a közhiedelemmel ellentétben soha nem volt Shotokan Karate bajnok, mint ahogy soha nem is gyakorolt karatét.

A hatvanas években átúszott Kínából Hong Kongba. Itt kezdett új életet. Kezdetben body-building edző volt, majd Felkeltette Sir Run Run Shaw figyelmét. (A Show fivéreké volt a legnagyobb filmstúdió Hong Kongban.) Az általuk forgatott filmekben a negatív hőst külföldi (étrsd: nyugati) színész alakította. Első filmje a "Heroic Ones" című volt 1969-ben. Ezt még számos "kommersz" film követte. Show cégénél is folytatta a testépítő edzéseket és 1970-ben elnyerte a Mr. Hong Kong címet.

'71- ben kilépett a Show-cégtől. Bruce Lee-vel egy Winston cigaretta-reklám forgatásán találkozott először, majd összebarátkoztak, sőt, Bruce tanítványa is lett. 1973-ban Bruce kiválasztotta a Sárkány közbelép című - mára már klasszikussá vált kung-fu film rosszfiú szerepére. Ő játszotta Bolo-t, a drogbáró Han fő verőlegényét. Nagy szomorúságára a filmben nem volt olyan jelent amiben megküzdöttek volna. Bruce biztosította arról, hogy a következő filmjében, a Halál játékában megölheti őt. Ezt az ígéretét Bruce sajnos már nem tarthatta be, mert tíz nappal később, nem sokkal a Sárkány közbelép befejezése előtt meghalt. Bolo egy rövid ideig edzőpartnere volt Bruce Lee fiának, Brandonnak is.

Bolo a hetvenes, nyolcvanas években tovább fejlesztette vállalkozását, számos filmben játszott. Néhány közülük Bruce-nak állít emléket. Megnősült, és a hetvenes évek végén hosszabb időt töltött az Egyesült Államokban. Itt született idősebb fia, Danny. 1982-ben megszületett második fia, David is, aki apja keze alatt kezdte meg az edzéseket hat éves korában.

Bolo nagy áttörését a Jean-Claude Van Damme főszereplésével forgatott Véres sport című mozifilm jelentette. Ezt követte a Véres játék, majd a Dupla Dinamit. Bolo esély kapott arra, hogy a jófiú szerepét is eljátszhassa. Ezek a "Sootfighter: Fight to the Death" és a "Sootfighter 2: Kill or be Killed".

Vezetője a Taipeji Testépítők Szövetségének és a Hong Kongi Sport-Vállalkozók Szervezetének. Bolo naponta két órát. Egészségét Yang-stílusú Tai Chi Chuan gyakorlásával tartja karban, amely mára az első számú stílusa lett.

[forrás: www.karatedojo.hu, a tulajdonos engedélyével]
2017 aug. 24.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31