menü
látogatók
1 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » a haiku ]

a haiku


A haiku műfaja Japánban alakult ki. A haiku olyan rövid - klasszikusan 17 szótagból álló - szöveg, mely egy pillanatot, egy érzést, egy képet próbál annak hangulatával együtt a nyelv adta lehetőségek kihasználásával megragadni. Építenek a mindenaposan használt szavak többletjelentéseire, a nyelv ritmusosságára, dallamára és az írásbeli eszközökkel kifejezhető hangulatokra. Egy jó haiku olyan, hogy olvasása után még sokszor eszünkbe jut, és segítséget ad elakadt gondolataink továbblendítésében. Haikukat Japánban nem csak költők írtak, hanem szerzetesek és szamurájok is.

Az ilyen versek olvasása nem feltétlenül nyújt - az európai értelemezés szerint - igazi irodalmi-esztétikai élményt. Sokkal inkább egyfajta szöveges mandalaként működnek. A mindennapi élet komoly kérdésein való meditáláshoz nyújtanak jó segítséget.

A keleti kultúrákban komoly hagyománya van az ilyen jellegű - rövid és tömör - filozófikus verselésnek. A régi és mai Kínában és Japánban találkozhatunk az úgynevezett haikukkal, melyek eredetileg szigorú szabályok szerint íródtak (összesen 17 szótagból állnak), mástrészt tanmesék, tanítások, jóslások kivonatait is megtalálhatjuk rövid verses formában.

A klasszikus haiku megköti a témákat is, ilyen például a mulandóság, a cseresznyevirágzás - ez a kettő össze is tartozik-, vagy a természet.

A sorok rendre 5-7-5 szótagból állnak. De ettől még nem lesz a szöveg haiku! A haikunak meg kell felelnie néhány elvárásnak:

1. Érződjön rajta a "wu-shi", "semmi különös" taoista szellemisége.
2. Éreztesse a "sabi"-t, azt a fajta egyedüllétet, amely segiti az "én"-t feloldódni a szemlélt világba.
3. Fejezze ki a "wabi" érzését, a rádöbbenést az egyszerű dolgok létének egyszerűségére.
4. Érződjön rajta az "aware", a bánatos visszatekintés a múltba, de nem a bánkódás, sopánkodás és egyéb szentimentális nyavajgás.
5. Az egész verset lengje át a "yugen", a leírhatatlan, kimondhatatlan misztikus hangulat.
6. Ne szóljon a mához, ne szóljon a tegnaphoz és ne szóljon a holnaphoz sem.
7. Ne magyarázzon el semmit.
8. Ne értelmezze a világot.
9. Ne fejezzen ki érzelmeket közvetlen módon.
10. Csak mutason rá valamire, "éppen-akkor", "éppen-úgy", "éppen-ott".

Ha ezt nem tudja megvalósítani, de véletlenül 3 sorba sikerült 17 szótagot 5-7-5-ös bontásba begyömöszölni, azt nem nevezhetjük haikunak.

A haikunak három "alaptípusa" van.

Egyszerű haiku: Ebben a költői tárgy valamilyen természeti kép, jelenség, történés. A tudat egységélménye az érzékelésben az érzékelő és az érzékelt tárgy között valósul meg.

Az észlelés haikuja: Itt a költői tárgy maga az érzékelés. A tudat egységélménye ebből kifolyólag az alany és az érzékelés között alakul ki. Hogy az érzékelés érzékelt tárggyá válhasson, ehhez önmagát megosztva a meta pozíciójába kell helyezkednie: önmagával látnia önmagát. Így a hármas egység tagjai: az érzékelő, mint alany, az érzékelés, mint tárgy és az érzékelés érzékelése, mint közvetítő.

Az önismeret haikuja: Itt a költői tárgy önmagunk. Ennek következtében hasonló helyzet áll elő, mint az előbbi esetben: öntudatunkat a meta pozíciójába kell helyeznünk, vagyis önmagunkból kiindulva kell önmagunkat szemlélnünk.

A legtöbb haiku természetesen a három típus keveréke. Különösen kedvelt az első és a harmadik párosítása. A második pedig egyedül az elsővel és a harmadikkal együtt mondható ki.

Ha a haiku a máról, tegnapról, érzelmekről, tréfáról, szerelemről stb. szól, akkor leginkább egy másik versformának felel meg, amit "senryu"-nak hivnak. A senryu szintén 5-7-5-ös bontású, rímtelen vers, de szatírikus, humoros jellegű. Maga a műfaj egyik legnépszerűbb mesterének, Karai Senryu-nak (1718-1790) az emlékét őrzi.

A legtöbb haikunak gondolt vers inkább "senryu", vagy még az sem.
2017 aug. 24.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31