menü
látogatók
1 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Pete Reynolds: Inyo ]

Pete Reynolds: Inyo


Az inyo-t, vagy yin-yang-ot ahogyan nyugaton ismerik a kínai nevén, általában úgy értelmezik mint ellentéteket, például a fény és a sötétség, a forró és a hideg, a Menny és a Pokol, a szeretet és a gyűlölet, a fiatal és az öreg, a férfi és a nő, stb. között. Míg ez a nézőpont megmutatja az értelmezés egy szintjét, Hatsumi sensei rámutatott hogy ez egy kicsit több annál.

Az emberek gyakran ezekre az ellentétekre összpontosítanak, de amit elfelejtenek látni az a közöttük lévő kapcsolat. Nem nézik a közöttük lévő természetes áramlást és cserélődést. Például a kapcsolatot és váltást a nappal és az éjszaka között. Amit látnunk kell ebben a folyamatban az az, ahogyan a nappalból este és az estéből nappal lesz. Ez valójában egyetlen folyamat. Vagy vegyük a születést és a halált - szélsőségesen különbözőnek tűnnek, de valójában a lényeg hogy megértsük, ezek csak részei az élet folyamatának és az a fontos hogy lássuk a kettő közötti életet. Átfogalmazva, meg kell értenünk az ellentétek kapcsolatát és látnunk kell hogy az ellentétek nem igazi ellentétek. Fel kell ismerni, hogy az érzésük valójában ugyanaz.

Ez a fogalom sok szálon kapcsolódik a budo-hoz is.Vegyük például a kamae-t, ahol a legfontosabb és többnyire elfeledett dolog a mozgás a kamae-k között. Igen, egy jó erős kamae-t nehéz kivitelezni, de ami még nehezebb az a közöttük való mozgás. Hogy még egy lépéssel tovább menjünk, ami a kamae-k között van az szintén kamae. Amikor ezt a művészetet helyesen műveled, valójában mindig kamae-ban vagy.

Egy még jellemzőbb példa a Tenryaku Uchu Ghasso no kamae és a Tenchi Inyo no kamae. A Tenchi-ben a "ten" a Menny, míg a "chi" a Föld. A Tenryaku Uchu Ghasso no kamae-ban a kezek egy "imádkozó" pozícióba vannak összekapcsolva. Hatsumi sensei elmagyarázta az egyik nézőpontot. Az emberek gyakran imádkoznak amikor fenyegetéssel néznek szembe, vagy amikor meghalnak és végső nyugalomba helyezik őket, a kezüket többnyire összekulcsolják a mellkasnál. Egyik esetben talán az életedért imádkozol, míg a másikban már halott vagy.

A Tenchi Inyo no kamae-ban az elöl lévő kéz előre ki van nyújtva, de a kulcsfontosságú dolog az, hogy a hátsó kéz fölfelé, a Menny felé van kinyújtva. Amikor biztos vagy ebben a kamae-ban akkor olyan helyzetben vagy ahol el kell döntened hogy az ellenfeledet átküldöd a túlvilágra vagy hagyod hogy folytassa az életét a Földön. Te és a te kamae-d lesz a híd, a kapcsolat a Menny és a Föld között.

Mint láthatod, az inyo több puszta ellentéteknél. A soke azt mondta, hogy csak útmutatást tud adni ezekhez a dolgokhoz, mert nem lehet őket elmondani. Rajtunk áll, mindannyiunkon, hogy teljes mértékben megtanuljuk, felfedezzük és elsajátítsuk ezeket a dolgokat önmagunknak.

Gambatte kudasai!

[írta: Pete Reynolds]
[forrás: Bujinkan New York Dojo]
[fordította: Huszti Roland]


2017 aug. 24.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31