menü
látogatók
1 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Andrew Young: Kosshijutsu ]

Andrew Young: Kosshijutsu


"Kosshi" (egy friss meghatározás)
A két karakter, amely magába foglalja a "kosshi" szót, tovább mutat a felületes jelentésen. Tulajdonképpen a csontot jelöli. Szóval mi az a "kosshi"? Egy minapi, Hatsumi soke-val folytatott személyes beszélgetés során egy friss érzést kaptam az idei év (Gyokko Ryu Kosshijutsu, 2001) témájának jelentéséhez. A karakterek alapvető jelentése "csont" és "ujj". Nos, nézzük meg mindkét karakter közelebbről.

"Csont" - A régi idők Japánjában tisztelték a halottak csontjait. Összegyűjtötték őket a hamuból a hamvasztás után. Hagyományosan az erős csontokban látták a csatatéren való harc képességét is. Amint arra a soke rámutatott, ami minket emberré vagy bármi mássá tesz az a csontváz; nélküle nem lennénk mások, csak medúzák. A csontvázunk adja meg számunkra a két lábon járás képességét és hogy önvédelemből fegyvert fogjunk. A kosshijutsu alapvető a Sanshin No Kata felépítéséhez. Itt úgy kell érteni mint csontváz, puha szövet és bőr. Még a csont is fejezhető a sanshin kifejezéseivel, úgy mint fogak, csont és porc.

"Ujj" - Az öt ujj a kézfejen kifejezi az öt elemet. A "chi" a kisujj, míg a hüvelykujj a "fu". A technikákat a Ten Ryaku No Maki-ban, vagy a Gyokko Ryu első csoportjában a gravitáció érzetének a gondolatával kell csinálni. A gravitáció természetes, folyamatosan lefelé nyomó erejének a csontváz szerkezete áll ellen, amelyben a csontok természetesen nőnek egy erős alakzatba és természetes pozícióba. Ez kifejezhető úgy is, mint bármely kamae vagy technika egyetlen igazi "formája".

Csodálkoztál már rajta valaha, hogy miért a Gyokko Ryu-ból ered a Kihon Happo? Nos, mint mondtam a csont kifejezi a teljes létezés három központját (sanshin), míg az ujjak az öt elemet jelentik, ami már nyolc. Más szavakkal a személyt a környezettel. Ha valaki el akarja sajátítani a kosshijutsu-t és a Kihon Happo-t, akkor az egyetlen út, hogy "dolgozzon (gyakoroljon) az ujjakkal a csonton".

"Bufusui ikkan"

[írta: Andrew Young]
[forrás: Bujinkan New York Dojo]
[fordította: Huszti Roland]


2017 aug. 24.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31