menü
látogatók
1 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Pete Reynolds: Kurai Dori ]

Pete Reynolds: Kurai Dori


A "Kurai Dori" egy fontos fogalom. Hatsumi sensei, akárcsak Andrew Young, sokat beszélt róla, de mi is az a Kurai Dori?

A Kurai Dori szó szerint egy pozíció elfoglalását jelenti, de ez csak utalás a teljes jelentésére. Azt jelenti, hogy vegyünk fel egy kamae-t? Igen. Azt jelenti, hogy vegyünk fel egy kamae-t az ellenfél/felek függvényében? Igen. Azt jelenti, hogy vegyünk fel egy kamae-t az ellenfél/felek és a közelben lévő tárgyak figyelembevételével? Igen. Egy fal vagy egy ablak van mögötted? Vagy az ellenfeled/feleid mögött? Vannak mások vagy állatok a közelben? Milyen az időjárás? Esik az eső? Nappal van vagy éjszaka? A Nap a hátam mögött van? Fúj a szél? Mi a hatása mindezeknek? Mi a relatív pozícióm a környezetemhez? Ez mind a Kurai Dori és még sokkal több!

A környezet csak tárgyi dolgokból épül fel? És mi van az érzelmi környezettel? A főnököd elégedett vagy zaklatott? A házastársad boldog vagy szomorú? Mi az érzelmi állapota az ellenfelednek? Fel van bőszülve? Hűvös és közönyös? Őrjöngő? Mi az én érzelmi állapotom hozzá viszonyítva? Hogyan módosít ez dolgokat? Ez is Kurai Dori.

Milyen a spirituális környezet? Tiszta és jóindulatú a szíved vagy lelkileg üres vagy? Erős a szellemed? Milyenek a többiek körülötted? Milyen a lelkük természete? Jó, rossz, gyenge, erős? Milyen hatása van az ő lelküknek a tiédre és a tiédnek az övékre?

Igen, a Kurai Dori egy pozíció felvétele, de úgy, hogy teljes tudatában kell lenni a környezet összes szintjével. A Kurai Dori az a tudatosság, megértés és összhang, ami a Koppo alapjain nyugszik.

[írta: Pete Reynolds]
[forrás: Bujinkan New York Dojo]
[fordította: Huszti Roland]


2017 aug. 24.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31