menü
látogatók
1 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Pécsi Gabriella: Mi is az a Ninjutsu? ]

Pécsi Gabriella: Mi is az a Ninjutsu?


Sokan és sokféleképpen válaszoltak már erre a kérdésre, de mindenki csupán a személyes véleményét tudja elmondani. Ezeket a gondolataimat szeretném közkinccsé tenni. Igazán remek lehetőség, hogy az ember szabadon megoszthatja másokkal a tapasztalatait a hálózaton keresztül.

Nekem ez a fogalom sokkal többet jelent, mint egy idegen nyelven íródott szó, mivel annyi minden kapcsolódik hozzá. Személyes emlékek, tapasztalatok, élmények. Nagyon fontos számomra ez a szó. A harcművészet keretein belül mozogva, nem tekinthetünk el attól a ténytől, hogy mit is jelent maga a harc. Triviálisan szólva más emberek fizikai bántalmazását. A kívülálló joggal kérdezheti mi ebben a művészet, más embereket bántalmazni nem szép dolog. Teljesen egyetértek ezzel a véleménnyel.

Azonban ha kicsit más szemszögből nézzük a dolgot, máris világossá válik, hogy mennyire hozzátartozik az ember létezéséhez a küzdelem. Mindig is létszükséglet volt a harc, amikor meg kellett szerezni a létfenntartáshoz szükséges dolgokat, vagy meg kellett védeni azokat. Kevés ősibb dolog van a világon. Hiába húzzuk rá azt a jelzőt, hogy erőszak, ez túlontúl leegyszerűsíti a fogalmat. Még az emberi történelem sem áll másból, mint népek egymás közti küzdelméből. Ilyen vagy olyan okból és eltérő elvek alapján folytattak.

Tehát egy természetéből adódóan rossz dolog hogyan válhatott művészetté?

A válasz az emberi lélek mélységeiben van. Hiszen minden dolgot fel lehet használni jó és rossz cél érdekében. Például az atomenergiát. Ha ilyen óriási jelentőségű dolgoknak kettős természete van, miért ne lenne a harcnak is.

A harcművészek feladata nem áll másból, mint az alantas pusztító ösztöneiket szeretnék szépséggé, harmóniává nemesíteni. Erre egyetlen eszköz áll rendelkezésünkre az akaraterőnk, az erkölcsi felelősség érzettel megtámogatva.

A cél, hogy ne legyél erőszakos nagyon egyszerűen hangzik, de mindenkiben ott lakozik a türelmetlenség, a düh, a félelem démona, ami kemény próba elé helyezi mindazokat, akik erre az útra tévedtek.

"A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve" - tartja a mondás. Mindazoknak akiknek megvan a tudása és a tapasztalatai a küzdelemről, hamar ráébred, hogy ebben a kérdésben nem lehet kompromisszumot kötni a lelkiismeretünkkel. Vagy mindig követjük a békés utat, vagy reménytelenül elveszünk útközben, anélkül, hogy elérnénk a célunkat. Felelősek vagyunk a tetteinkért. Nem használhatjuk fel a tudásunkat alantas célok érdekében.

Nem szoktam elvárni azoktól, akik először lépnek be egy dojo-ba, hogy mindezzel tisztában legyenek. Jó ha így van, de abban ,hogy mielőbb megértsék ezt, maga a közösség fogja a legnagyobb segítséget nyújtani. Egy csoportban összejöhet sokféle ember, de ha nagyjából egyet értenek a világ nagy dolgaiban, akkor már nem nehéz elérni a jó hangulatú munkát. Az előre lépésnek a legfőbb feltétele a harmónia a világgal. Az ezzel ellentétes dolgok nem kívánatosak.

Akik ninjutsu-t kezdenek tanulni, erre az útra fognak rálépni, és az, hogy meddig jutnak el nem csak a személyes tehetségükön, hanem azokon a társaikon is múlik, akikkel megosztják az edzőtermet. Tehát nagyon fontos a közösség formáló ereje. A tisztelet a megbecsülés a másik iránt, a mesterek iránt és az alázat. Aki önmagát túlságosan felmagasztalja az rosszul értelmezi az utat.

Semmi nem olyan fontos, mint a lelki tisztaság. Minden tettünk belülről indul és ha nem kísérjük figyelemmel őket időnként a tükör elé állva, (ami bizonyos esetekben a társaink jó szándékú bírálata) elveszíthetjük a kontrollt felettük.

Nekem megadatott, hogy remek emberekkel dolgozhattam együtt, akik ugyan azt a dolgot tűzték ki célul amit én.

Hadd adjak mindenkinek egy jó tanácsot: ha nem beszélgetsz másokkal, akkor csak az értetlenség fog uralkodni közöttetek. Ha egy mód van rá, akkor ne veszítsd el a kapcsolataidat.

Megütni nagyon könnyű valakit, de megérteni annál nehezebb.

[Pécsi Gabriella 2. dan]


2017 aug. 24.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31