menü
látogatók
1 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Kosztolányi Péter: Ninpo ]

Kosztolányi Péter: Ninpo


Mi is az a Ninpo? A már sokak által ismert, "hivatalos" megfogalmazás szerint a Ninpo a magasrendű Ninjutsu, mely egy vezető irányzat az összes harcművészet között. A Ninpo a Bujinkan Ninjutsu filozófiai és gondolkodás-rendszere.

Ezután a szép és lényegretörő megfogalmazás után megpróbálok a saját " ninpo-tanulmányaim" és tapasztalataim alapján válaszolni erre a fontos kérdésre. A Ninpo véleményem szerint nem egy vallás, nem dogmákból álló megmerevedett rendszer. A Ninpo ennél sokkal bonyolultabb és ugyanakkor egyszerűbb is. A Ninpo rólunk, emberekről, az egymással illetve a természettel meglévő, állandóan mozgó, változó kapcsolatunkról szól. Az ember életének milyenségét erősen meghatározza és befolyásolja a többi emberrel meglévő személyes kapcsolatának kialakulása, jó vagy rossz irányba történő elmozdulása. A Ninpo többek között azt tanítja, hogy legyél nyitott és barátságos, mindennel és mindenkivel szemben. Ez első olvasásra talán nem is tűnik olyan nehezen teljesíthetőnek. Saját meglátásom szerint viszont ez a világon az egyik legnehezebben megvalósítható cselekvés az ember életében. Igen, legyen a szívünk és az elménk nyitott a külvilág felé, hiszen a Ninpo-ban fontos a pozitív gondolkodás, a saját tapasztalatok gyűjtése és raktározása, hogy utána tovább tudjuk adni őket, segíteni tudjuk közvetlen és tágabb környezetünket.

Most pedig egy, a saját életemből vett példával szeretném érzékeltetni, hogy szerintem hogyan "működik" a Ninpo. Ez a példa akármikor akárkivel előfordulhat - vagy már elő is fordult, ebben teljesen biztos vagyok. Saját tapasztalatom az, hogy egy új emberi kapcsolat kezdetén nagyon nagy szerepe van az első benyomásnak. Ez mind a két emberre igaz, rád és az "új ismerősöd"-re is. Velem is előfordult már nem is egyszer, hogy a bennem kialakuló kép az "új ismerős"-ömről meglehetősen negatív volt. Ilyenkor sokat segít a Ninpo. Az illető kellemetlen viselkedését meg kell értenünk, hátha csak rossz napja volt, vagy egy hosszabb kellemetlen időszak van-volt az életében és ennek most te is szenvedő alanya vagy. A részemről fontos volt, hogy fenntartasam a barátságos és nyitott viselkedést. Bevallom, ez nagyon nehezemre esett. De akkor is csak ezt tudom tanácsolni neked is. Ezt a barátságos viselkedést életben tarthatod hosszabb távon is, bízva abban, hogy "új ismerős"-öd kellemetlen, negatív tulajdonságai egy idő múlva oldódnak, részben vagy teljesen megszűnnek. Sajnos az a másik lehetőség, hogy bármennyire is barátságos, nyitott és segítőkész vagy az "új ismerős"-öd irányában, ő ezt a részedről meghátrálásnak, vagy rosszabb esetben meghunyászkodásnak tartja. Nos, ezt nem szabad megvárnod! Állj a sarkadra! Tegyél meg mindent az "én"-ed védelmében! Az igazi önvédelem az "én" védelmével kezdődik. Erről bővebben shihan Steve Byrne "Önvédelem vagy az 'Én' védelme" című cikkében olvashatsz.

Abban az esetben, ha úgy gondolod hogy a részedről mindent megtettél az "új ismerős"-öddel való kapcsolatod rendezésére, de a másik ebben nem partnered, úgy nincs értelme tovább foglalkoznod vele, mert nem érdemli meg. Ez a megállapítás természetesen a régebbi kapcsolataidra is igaz. Ez azonban csak az én véleményem, az én tapasztalatom! Ez csak egy, az életemből vett példa volt az emberi kapcsolatok végtelenjéből. Kérlek, nézz körül saját környezetedben és próbáld meg alkalmazni a Ninpo-t.

Hatsumi soke szerint három nagyon fontos emberi kapacsolat van: a szülő - gyermek, a férj - feleség és tanár - tanítvány közötti.

Remélem az én csekély tapasztalatommal is már egy kis segítséget tudtam neked adni, hogy jobban megismerd és megértsd a Ninpo-t.

[Kosztolányi Péter shidoshi-ho]
[2001.XI.4.]


2017 aug. 24.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31