A lakás kritikus pontja, a lámpa kiválasztása

A lámpa típusok fontosságáról és elengedhetetlen szerepükről

Bár valószínűleg elképesztően furcsa szokás, de számomra a lakás legkardinálisabb pontja a lámpák kiválasztása, elhelyezése és formája, színe és még azt hiszem, órákig folytathatnám, hogy mi minden fontos nekem egy lámpában. Persze ez elképesztően irreális és talán kicsit banális dolog, de számomra nem tudom elégé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő fényforrás kiválasztása, hiszen, de hangsúlyozom, hogy csak szerintem egy szoba hangulatát leginkább a lámpa határozza meg. Ugyanis a fénye példának okáért egészen rideggé tud tenni egy teret, mondjuk abban az esetben, ha hideg a fénye, teljes ridegséget tud okozni. Ugyanakkor, ha pedig meleg fénye van, élettel és otthonossággal képes megtölteni a szobát. Olyan hangulatot képes varázsolni pillanatok alatt, ami egészen lenyűgöző és otthonos környezetté tudja varázsolni a teljes teret. Én példának okáért elképesztően rajongok a fényfűzérekért, sőt talán a lehető legjobban azért a világítás módért rajongok a világon. Persze ugyanúgy, mint minden lánynak az én gyengéim is a gyertyák, mécsesek és még hosszan sorolhatnám, azokat a világítás formákat, amik megfelelőek arra, hogy a lakásból igazi otthont teremtsenek.

A lámpa fajták és a saját ízlés világom

Fontosnak tartom előre megjegyezni, hogy ez bizony nem egy egyszerű történet, ugyanis az én ízlésem a lámpák területén, rendkívül kényes és mondhatni kicsit irreális is. Először is számomra olyan, hogy elég legyen valaha a lámpák vásárlásból, egyszerűen nem létezik. Folyamatosan csak vásárolom és vásárolom a szebbnél- szebb lámpákat, igazából már oly, szinte beteges szinten, hogy elhelyezni sem tudom őket, így (barátnőim nagy örömére) folyamatosan ajándékozom is el az adott lámpákat, amik egyébként a félreértés elkerülés végett megjegyezendő, hogy teljesen újak. Csak az még újabb lámpa vásárlás, valami elképesztő lázba hoz. Természetesen szegény páromat ezzel a tulajdonságommal tulajdonképpen ki is tudom üldözni a világból, hiszen már lassan a dühroham kerülgeti, hogy kvázi minden héten beállítok egy új fantasztikus szerzeménnyel, ami persze megint csak egy újabb lámpa. Azt hiszem ez soha véget nem érő folyamat lesz, de igazából már túl tettem magam ezen a traumán. Vásárolnom kell, akkor vásárolok és kész. Bár igazából, ha jobban belegondolok a különleges szenvedélyt a dízájner lámpák keltik fel bennem. Na, a dizájner lámpákhoz valami elképesztő módon vonzódok. Bár ez szintén elég furcsa dolog, de őszintén, ha szép és különleges formája van egy lámpának, akkor egészen biztosan rajongásig oda leszek érte. Különösen szeretem az egyedi formájú, modern stílusú lámpákat. Itt arra az újdonsült irányvonalra gondolok, amikor valami nagyon letisztult aljhoz egy egyszerű, ám annál jobban kinéző sima villanykörtét társítanak. Tudom, hogy nagyon megosztó ez a „divat” de nekem nagyon tetszik ez a stílus, már csak azért is, mert nagyon letisztult és olyan egyszerű és talán pont ebben van a nagyszerűsége.

A lámpa fajták valódi fontossága

Először is leszögezném, hogy én abszolút tisztába vagyok azzal, hogy az én viszonyom a lámpákhoz egyáltalán nem mindennapi és reális. Ugyanakkor röviden mégis írnék arról, hogy miért is annyira meghatározó részei az otthonunknak a lámpák illetve, hogy szerintem miért fontos annyira ilyen jellegű dologra beruházni. Elsősorban kiemelném a minőséget. Tudom valószínűleg mindenki már ezerszer hallotta, de én ténylegesen úgy gondolom, hogy elsősorban a minőség számít, főleg bútorok, lakberendezési kiegészítők tekintetében. Ugyanis ezeket általában nem két évre vesszük, hanem hosszú távú beruházásként gondolunk rá. Így én mindenképpen ajánlom, hogy inkább nyúljunk mélyebben a zsebünkbe és ruházzunk be egy drágább ám de minőségibb és hosszabb időtartammal bíró darabra. Garantálni tudom, hogy hosszútávon nem fogjuk megbánni ezt a döntést és anyagilag is sokkal kedvezőbben jövünk ki, mintha folyamatosan új lámpákat kellene vásárolnunk évente. A másik szintén fontos szempont a lámpa fényének a színe, ugyanis a lámpa fénye fogja dominálni az egész szobát, illetve meghatározni a helység teljes hangulatát. Én személy szerint például azt javaslom, hogy ha mondjuk irodát, tárgyaló termet, tantermet, dolgozó szobát szeretnénk megvilágítani akkor, válasszunk hidegebb fényeket. Viszont amennyiben az otthonunkba vásárolunk, akkor mindenképpen a melegebb fények domináljanak, ugyanis azok kölcsönöznek egyfajta meleg, otthonos hatást az életterünknek. Így azt ajánlom, hogy az izzók kiválasztása előtt, mindenképpen gondoljuk át azt, hogy hova szeretnénk helyezni az adott fényforrást.