Amikor már elkerülhetetlen az iroda felújítás

Iroda felújítás: beadom a derekam

Amikor megalapítottuk a leányvállalatot, hatan voltunk. Irodavezetőként tudtam, hogy olyan húsz főre tervezik duzzasztani a létszámot két éven belül, úgyhogy ehhez mérten választottunk irodát is. Hát ezt egy kicsit túlteljesítette a cég. Másfél éven belül álltunk huszonháromnál és elkezdtek arról beszélni, hogy kéne gyakornokokat alkalmazni. Na, most Isten ments, hogy én álljak a fejlődés útjába, de annyira azért a diákok sem lesznek lazák, hogy két tuja közt dolgozzanak egy kartondoboz asztalnál. Ekkor kezdtem el a főnökség fülébe suttogni a bűvös szót: iroda felújítás.

Mert persze ehhez egy bővítés is elegendő lehetett volna, hiszen egyelőre csak helyhiányról volt szó. Ellenben ez ki tudja, meddig marad így. Egyfelől én úgy készültem, hogy negyven főre kéne kalibrálni magunkat és nem ártana a szomszédos helyiségre lecsapni, aminek fél év múlva jár le a bérleti szerződése az előző felhasználóval. Másfelől egy ekkora irodának már egyéb igényei is lesznek. Pihenősarok, konyha, meeting termek, hogy mást ne mondjak. Ráadásul némi dizájn sem ártana a tipikus gipszkarton falakra. Úgyhogy az iroda felújítás számomra legalábbis teljeséggel elkerülhetetlennek tűnt.

Az iroda felújítás másokat is megnyert magának

A bővítés szükségét a főnökség sem tagadhatta. Még két asztalt se lehetett berakni, ha új embereket akarnak, muszáj kibérelni azt a szomszédos szárnyat is. Annyi előnye is volt, hogy egybe tudtuk volna nyitni a kettőt, nem a folyosón kellene átmászkálnunk egymáshoz. Direkt beszéltem az épülettulajdonossal, hogy egy esetleges iroda felújítás munkálataiba ez is beleférne-e? Teljesen nyitottak voltak, azzal a kitétellel, hogy akkor öt évet írjunk alá. Ezt valahol megértem. Hiszen, ha hagyják, hogy ajtót vágjuk egy falra, ami két irodát hivatott szétválasztani, akkor vállalják, hogy a jövőben is valószínűleg csak egyben tudják majd kiadni a jelenleg még két különálló egységet.

Na, ez egy kicsit nehezen ment le a menedzsment torkán. Mert hát mindenre gyanakodni kell, tudom én. Viszont én meg azt tudtam irodai pletykák alapján, hogy öt év mindenképpen tervben van erre a részlegre akkor is, ha veszteséges a fenntartása, mert ennyi időt jósoltak a nagyokosok a központban arra, hogy esetlegesen már megtérülést láthassanak a számokban. Úgyhogy az iroda felújítás és bővítés is benne kellett legyen valahol a kalkulációban, ha ennyi időre terveztek.

Csak ki kell hajtanom belőlük. Az volt a szerencsém, hogy a regionális menedzser ellátogatott hozzánk és nem szemrehányóan, hiszen eddig ilyesmire nem volt lehetőség, de megjegyezte, hogy azért nem ártana ide valami dizájn. Ez azt jelentette, hogy amikor az iroda felújítás tervével megkörnyékeztük a központot, az ő jóindulatára is alapozhattunk a költségvetéssel kapcsolatban. Persze lefölöztek belőle valamennyit, mert nehogy már teljesen úgy legyen, de végül kaptunk egy használható keretet.

Az iroda felújítás megindul!

Gyakorlatban az iroda felújítás egy olyan kivitelezőnek, mint az Amelis sokkal kevésbé macerás, mint ez az egész hercehurca a bürokratikus központi irodával. Mert ahhoz, hogy a költségvetési igényünket leadjuk, egy tervet is mellékelnünk kellett. Ehhez értelemszerűen felvettem a kapcsolatot több kivitelezővel, míg végül az Amelis mellett döntöttem. Ők készítettek egy tervet, amit aztán angolra fordítva mellékeltünk a Londoni fejeseknek.

Úgyhogy mire eljutottunk oda, hogy effektíve neki is látott a brigád az iroda felújítás első lépéseinek, már minden centről tudtuk, mire költjük el. Amit lefölöztek a költségvetési kérelemből, az sajnos pont a látványos dizájn elemeket egyszerűsítette le, de hát nincs mit tenni. Sajnos az tény, hogy ez a leginkább luxus kategória, mert a technikai, műszaki dolgokból nem lehet elvenni, az nemes egyszerűséggel kell. Az más kérdés, hogy egy nemzetközi cég szerintem meg kéne ezt engedje magának.

Úgyhogy kész terv, sőt ütemterv állt a rendelkezésünkre, amint megjött az ámen a fejesektől. Az Amelis csapat neki is látott, és meg kell mondjam, az egész sokkal kevesebb kellemetlenséggel járt, mint gondoltam, hogy fog. Egy iroda felújítás ugye mindenképpen zavaró, és sok más céggel egyetemben mi is úgy kérvényeztük a munkálatokat, hogy emellett a mi munkánk ne szakadjon meg. Úgyhogy voltak alkalmak, amikor az iroda egyik felétől fóliafüggönyök mögött falat fúrtak.

Erre persze minden munkatársat előre felkészítettünk, és nyilván nem az az ideális munkakörnyezet, de nem tartott két hétig az egész. Persze utána is történtek még fejlesztések, ilyen olyan átalakítások, csak általában munkaidő után, hétvégén, kikerülve a nyolc és öt közti időszakokat. Az iroda felújítás így mindig egy látványos változás volt péntekről hétfőre, amitől igen kellemes volt bejönni a hét elején az irodába.

Az iroda felújítás végeredménye

Én kifejezetten meg vagyok elégedve az iroda felújítás alakulásával. Határidőn belül elkészült, amennyire lehet, nem zavarta meg a dolgozókat. Egy kicsit sajnálom, hogy a dizájnt megtorpedózták, de hát ez van, valamennyire így is fel tudtuk cicomázni a helyet, a színes logó például nem maradhatott el.

Az iroda felújítás éke azonban egyértelműen a konyha lett. Széles ablakokkal sikerült egy kellemes, napos pihenőhellyé alakítani, ami hálaégnek elég jól hangszigetelt. Úgyhogy a kirobbanó hahoták sem hallatszanak el a munkatérbe, ahol elmélyülten folyik a munka.