Fémvázas medencét szeretnék. Hogyan tovább?

A fémvázas medence vásárlása előtt

Sokféle különböző medence kapható, a fémvázas medence ezek közül csak egy. Mégis talán az egyik legjobb választás, ha hosszútávon élvezni szeretnék a nyári hűsülést a kertben.  Miért jobb egy fémvázas változat a felfújhatónál? Ezeket a medencéket nem csak hagyományos módon állíthatjuk fel, hanem akár a földbe is süllyeszthetjük, mert az anyag és a fém vázszerkezet elég erős ahhoz, hogy hosszútávon ép maradjon. A medence elhelyezése előtt fontos a talaj megfelelő előkészítése. Ahhoz, hogy a medence ne sérüljön a használat során, ez nagyon fontos. Stabil, vízszintes területre van szükség, ami vékony homokággyal van lefedve. Miután felállítottuk a medencét, már nincs is egyéb dolgunk, mint csatlakoztatni a szűrőt és a vízforgató berendezést. Érdemes ezeket csomagban megvenni, még akkor is, ha először nagyobb kiadásnak tűnik. A csomagban összeállított medencéknek és berendezéseknek összességében kedvezőbb az áruk, garantáltan kompatibilisek egymással és nincs az, hogy mindig elmarad valami, s így a medence projekt csak pang a kertben. Arról nem is beszélve, hogy a fémvázas medence mindennapi karbantartásához egy szűrő és vízforgató édes kevés. A víz minőségének megőrzéséhez többféle vegyszerre van szükségünk, amelyek között eleinte nehezen igazodunk ki. Előbb-utóbb a vásárolt készlet elfogy majd, s kénytelenek leszünk magunk külön-külön megvásárolni őket, de addig is könnyítsük meg a dolgunkat.

Milyen a fémvázas medence?

A szinterezett fémvázas medence teste erős PVC-ből készült csőváz, amelyet a testen kialakított füleken keresztül tolva merevítik a szerkezetet. Ehhez csatlakozik a vízszűrő berendezés, ami az átvezetőhöz gégecsővel csatlakozik. Érdemes már a medence beszerzésekor a takarófóliáról is gondoskodni, és használaton kívül mindig letakarni a medencét.

A fémvázas medence vízkezelése

Ezt csapvízzel kell feltölteni, mert a vízkezelés könnyebb és az értékeket is könnyebb beállítani. Nem javasolják, hogy kútvízzel vagy esővízzel töltsük fel, mert ezeknek a vizeknek más tulajdonságaik vannak, mint a fürdésre alkalmas vizeknek. Ezáltal nem csak nehezebb a kezelésük, de költségesebb is. A víz minőségének és tisztaságának megóvása háromlépcsős folyamat. A felszínen úszó szennyeződéseket le kell fölözni, vagy szedőhálóval, szkimmerrel eltávolítani onnan. A vízben levegő szennyeződéseket a vízforgató szűri ki a fémvázas medencéből. A medence aljára lesüllyedd kosz eltávolításához pedig egy kézi vagy automata medencetisztító porszívóra lesz szükségünk. Ha minden nap, esetleg minden második nap rászánunk 20-25 percet, akkor a víz sokáig használható lesz. Ellenkező esetben újra kell töltenünk a medencét, ami meglehetősen költséges, pazarló.

A fémvázas medence – amilyet itt is vásárolhatunk: https://aqualing.hu/kerti-medencek/femvazas-medencek.html – megfelelő vízkezeléséhez érdemes kombinált vízkezelő szert választani, négy különböző helyett. A vízkezelő szerek feladata, hogy a medencében lévő víz értékeit megfelelő szinten tartsa: ezek a pH, a fertőtlenítés, algaölés és pelyhesítés. Emellett kaphatók úgynevezett karbantartó szerek is magának a medence falának és aljának a körültekintő tisztításához. Amennyiben az alternatív megoldásokat kedveljük, esetleg a vegyszereket nem kedveljük, nem bírja a bőrünk, választhatunk olyan megoldásokat helyettük, mint a sóbontó, ózongenerátor, UV fertőtlenítés. Ezek a klór kiváltására lettek kitalálva. A sóbontó módszer, vagyis elektroklórozás során a vízbe sót oldanak fel. Ez az alacsony sókoncentráció a tenger sótartalmának mindössze 5 %-a, így a fürdőzőket nem zavarja, és a fém alkatrészekre sincs káros hatással. Ebből a sóból a vízforgatás során egy sóbontó egység vonja ki a klórt így fertőtlenítve a vizet. Mivel így nincs kötött klór a vízben, ezért szagtalan és a szemet sem csípi. Az automatizált vízkezelő rendszerhez a sóbontó könnyedén integrálható. Kérjük az eladó segítségét a megfelelő típus kiválasztásához. Ehhez pedig ismerjük a már telepített, vagy a még telepítendő rendszerünk paramétereit is.

Alternatív vízkezelések a fémvázas medencéhez

Az ózonos vízkezelés egy másik elven dolgozik: a levegő oxigén molekuláit alakítják háromatomos molekulává, azaz ózonná, mely közvetlen a medencevízbe kerül. Ezek az ózonmolekulák a vízben feloldódnak és az így felszabaduló aktív oxigén atomok a baktériumokat, gombákat és vírusokat elpusztítják. Plusz előnye, hogy az egyéb szennyeződéseket, mint a vas, kiszűrhetővé teszi.

Végül pedig az UV fertőtlenítésről is ejtsünk néhány szót. Ennek lényege, hogy vegyszerek hozzáadása nélkül a vizet UV fénnyel kezeljük, melynek hatására a vízben található baktériumok, vírusok, gombák, algák és egyéb mikroorganizmusok elpusztulnak. Ehhez azonban érdemes kiegészítőként aktív oxigénes fertőtlenítést végezni. Egy UV lámpa élettartalma megközelítőleg 9000 üzemóra, tehát jóformán elég egyszer kell megvenni. Az UV sugaras eljárás zárt rendszerben történik, semmilyen negatív hatása nincsen a vízre, vagy az emberi szervezetre nézve.