Gázkazán vásárlás előtt állunk? Íme, néhány tipp!

Kazánt vásárolni sosem egyszerű feladat

A kazán, így a fűtési rendszer minden ember életében létfontosságú eszköz, aminek az állapotára mindenképpen oda kell figyelni. Ha tehetjük, az öreg kazánunkat cseréljük le még idejében akár csak elővigyázatosságból is, mielőtt még a tél leghidegebb szakaszában maradunk fűtés nélkül a házban. Ezt senki nem szeretné, ezért érdemes egy szakértővel is megnézetni, milyen állapotban van a rendszer. Ha pedig az kimondja a végítéletet, akkor nincs más hátra: ideje másik kazánt választani.

Milyen kritériumok alapján válasszuk ki a kazánt?

Érdemes megnézni a termékleírásnál a teljesítményt, a típust, a fogyasztására vonatkozó adatokat, ha spórolni szeretnénk a számlákkal, illetve fontos az is, hogy legyen magyarországi szervízhálózata, hiszen így a javíttatás és az alkatrészek beszerzése nem hónapokat igénybe vevő feladat, vagy talán lehetetlen, hanem csak egy ilyen szerviz felkeresésével jár. Alapvetően persze a legjobb keresési szempont, hogy adott gép az áráért a legjobb minőséget kínálja, vagy a legjobb minőségű terméket a legjobb áron vehessük meg. Felesleges extrákra nem feltétlenül éri meg költeni, azonban a károsanyag-kibocsátás jó, ha minél alacsonyabb a gépezet esetében, hiszen a környezet védelme minden ember életében fontos szerepet kell, hogy játsszon, ez olyan tényező, amit senkinek sem szabadna ignorálnia.

A kondenzációs kazánok

Méltán a legelterjedtebb változata a kazánoknak. Gázkazán néven ismerhetik sokan, azonban azt is fontos kiemelni, hogy zárt égéstérrel rendelkezik, ami fontos a környezetvédelem szempontjából, nyílt égéstérrel már gyakorlatilag nem is találkozunk a piacon. A gázkazán alacsony fogyasztással bír, ár-érték arányban megfelelő a készülék és a fogyasztásának költsége is. A fűtésterméket nem saját magunknak kell megteremteni, hiszen a kazán gázt használ, éppen ezért a kényelmi funkciója rendkívül fontos tényező a választásnál. Időzíthető, kényelmes, tiszta. Így tudnám jellemezni ezt a fajtát. Elég egy gázgyújtó vagy egy gyufa a működéséhez, csupán egy-két percet vesz igénybe a használata. A régi fatüzelésű kazánok mellett ez a fajta maga a jövő. Hiszen régen fákat kellett aprítanunk, szenet lapátolnunk. Mindkettő sok helyet foglal el, macerás, és kemény fizikai munkát igényel. A tűz életben tartása ráadásul folyamatos odafigyelést igényel, tehát óránként akár kétszer-háromszor is kell vele foglalkozni. Egy termosztátos radiátor és egy kondenzációs kazán párosával ma már azonban gyakorlatilag eltörpül ez a napi teendő, hiszen a hőfokon át a napi első meggyulladásig mindent be tudunk programozni egyszerűen és gyorsan.

Milyen teljesítménye van a kazánnak?

Leggyakrabban 18, 24, 28 vagy 30 kW-os kazánokkal találkozhatunk (https://www.ventil.hu/kazan), azonban ennek a megállapítása, tehát hogy adott lakás mekkora teljesítményt igényel, csak a szakértő tanácsának kikérésével állapítható meg. Esetleg, ha tudjuk, mekkora teljesítménnyel rendelkezett az előző kazánunk, akkor azt is figyelembe vehetjük, azonban még így is érdemes lehet egy ajánlatot kérni. Hogy miért? Ha eddig nem megfelelő teljesítményt használtunk, akkor az dobhatott néhány ezer forintot akár naponta vagy hetente is a számlán, ráadásul egy ilyen darab sajnos hamarabb is tönkremegy, ha tegyük fel sokkal többet használtuk az alacsony teljesítménye miatt. Így ennek mindenképpen érdemes utánakérdezni.

Ki szerelje be a kazánt?

Ha már a teljesítményre vonatkozóan tanácsot kértünk, akkor bizonyára feltételezhető, hogy a készülék beszereléséhez is egy biztos kézre lesz szükségünk. Ahhoz, hogy a kazán biztonságosan tudjon működni, mindenképpen szakértő beszerelésére van szükség. Ez nagyon fontos, hiszen a gáz könnyen tud robbanni, ezért egy nem megfelelően beszerelt gázkazán akár tüzet is okozhat, ezzel lerombolva az otthonunkat. Szakértő segítségével azonban biztonságos a használata, úgy nem kell aggódnunk az esetleges hibás beszerelés miatt. Ha azonban még biztosabbra akar menni az ember, léteznek gázszint érzékelők is a piacon, amelyek néhány ezer forintért kaphatók, mégis életeket képesek menteni. Így pedig már nyugodtan alhat az ember. 

Mekkora helyet biztosítsunk a kazánnak?

A kazán szerencsére nem egy nagy készülék, azonban érdemes neki egy kicsit nagyobb helyet szánni. Általában egyik mérete sem éri el az egymétert, azonban mégis jó, hogyha annyival számolunk, ezzel biztonságos teret hagyva annak. Nem árt az sem, hogyha a kinyitható ajtajának is van elég hely, az elé fogunk mi állni, hogy begyújtsuk a lángot. Sokszor okoz gondot az otthoni háztartási eszközök elhelyezése a lakásban, de egy kazánnal nem lesz ilyen gondunk, ráadásul házban nem is kell neki helyet keresni, mert külön kazánház áll rendelkezésre ehhez.

Remélem, ennek olvasatában már kicsit több magabiztossággal áll neki mindenki a kazán megvásárlásának. Ahogy azt említettem, a szakértő segítségére mindenképpen szükség van, azonban a döntés és a vásárlás a mi felelősségünk, és a mi pénztárcánknak megfelelő árban kell, hogy történjen, ezért én az internetes vásárlást tudom ajánlani.