Hogyan válassz kutyatáp fajtát?

A kutyatáp márka számít?

Igen is, meg nem is. Elsődlegesen nem érdemes egy kimondott márkából kiindulni, inkább az legyen a fontos, hogy a kutyánknak mire van szüksége és mi az, amit mi meg tudunk engedni magunknak. Manapság minden márka kínálatában található kutyatáp kölyköknek, senior kutyáknak, kinti, benti eledel. A nagyobb termékpalettával rendelkezőknek nem csak nagy és kistestű kutyaeledelük van, hanem minden fajra külön fejlesztenek egyet. Úgyhogy elsődlegesen nem feltétlenül abból érdemes kiindulni, hogy melyik márka az, amelyik specializáltan a mi helyzetünkre készített tápot, mert ilyet szinte mindegyiknél találunk majd. Ez ma a divat.

Ami egy márkánál fontosabb, az az, hogy hogyan készíti el a termékeit? Milyen összetevőket használ a kutyatáp gyártás során? Miből mennyi van benne, honnan szerzi be őket? És nem utolsó sorban, ehhez képest hova pozícionálja magát, azaz mennyibe kerül? Könnyen belefuthatunk olyan termékbe, ami látszólag specializált, hiszen pont a mi kutyánk fajtájára találták ki, miközben az összetevőkből kiderül, hogy az eledelben alig van fehérje. Persze, ha már találtunk egy márkát, amiben megbízunk, érdemes lehet nem csak egy terméküket kipróbálni, de ne abból induljunk ki, hogy aki pontosan a mi helyzetünket írja a csomagolásra, az biztosan nekünk valót is gyárt. Sajnos nem ússzuk meg, hogy utána járjunk, mert ráírni könnyebb, mint megvalósítani.

A kutyatáp mitől jó?

Elsődlegesen a kutyatáp vizsgálatánál az összetételt szokás nézni. Amióta háziasítottuk őket, az ember legjobb barátja korántsem olyan életmódot folytat, mint vadon élő társai, a farkasok. Hogy mást ne mondjak, egy farkas gyakran ötven kilométert is megtesz naponta, miközben a zsákmányt felhajtja. Egy városi kutya jó, ha egy héten megtesz ennyit. Semmi szüksége nem lesz olyan mennyiségű energiára, sőt, kifejezetten káros lenne neki. Az elhízás ugyanis a kutyáknak sem tesz jót.

Úgyhogy például fontos, hogy a zsírok ne legyenek túlsúlyban, általában a legmagasabb arányban a fehérje kell legyen, aztán a nyersrostok. Viszont nyomelemek nélkül egy kutyatáp sem lesz egészséges. Még a nyers hamu is olyasmi, amire igenis szükség van egy eledelben. Napjainkra azt, hogy igenis szüksége van rostokra egy kutyának, ami zöldségekből, gyümölcsökből érhető el, nagyrészt elfogadta a közvélemény. Sokan tudják azt is, hogy az összetevők fontosak és bizonyos emberi ételek, mint a csokoládé, mérgezőek is lehetnek legjobb barátainkra nézve.

Szintén ismert, mégis kevéssé betartott szabály az is, hogy a legjobb kutyatáp is hízást okoz, ha közben nem adatik meg a rendszeres mozgás. Ez egyébként nekünk, gazdiknak sem tenne rosszat. Szóval a hármas szabály, megfelelő összetétel, energiaszegényebb étrend és mozgás. Na meg persze kellő mennyiségű víz és rendszeres etetés.

A kutyatáp választás

Ahogy nincs olyan könnyű dolgunk, hogy a nekünk címzett csomagolás és elnevezés alapján rögtön le is emelhetnénk a nekünk leginkább való kutyatáp termékeket, úgy az összetétel is csapdát rejt. Száraz eledelnél konkrétabban szokás megnevezni a hozzávalókat, de nedves tápoknál gyakran előfordul az a megnevezés például, hogy „állati fehérje”. Na, az meg mi is? Lehet, hogy 95%-ban csirke. Ez természetesen nem teszi hamissá a megjelölést, a csirkehús valóban állati fehérje.

Ellenben létezik olyan, hogy egyoldalú fehérje táplálás, ami kifejezetten akkor adódik, ha egy féle kutyatáp kerül a tálba és abban is csak egy féle fehérje és egy féle rost van. Pedig az állatvilág ennél sokkal változatosabb és erre kutyánknak is szüksége van. A legjobb, ha nem csak háztáji állatokról beszélünk, hanem vadhúsokról is.

Amellett, hogy a kifejezés ne csak egy gyűjtőfogalomként egy összetevőfajtát jelöljön, fontos még az olyan kifejezésekre ügyelni a kutyatáp leírásban, mint „hússzármazék”. EZ majdnem úgy hangzik, mintha fehérjét jelentene, pedig nem. Hússzármazék például az az ipari mennyiségű hentesmócsing, ami őrölt csontból, porcból és körömből áll. Ezeket por formájában hozzá lehet adni az eledelhez, de ettől még nem mondhatnánk, hogy a kutyánk húst enne.

Ugyanígy fontos a növényi összetevőkre is odafigyelni. A szója az az anyag, amivel előszeretettel dúsítják fel a kutyatáp rosthányadát. És itt sem mindegy, hogy a kalász ledarált szárát, vagy a búzacsírát találjuk az összetevők között. Úgyhogy érdemes kicsit a dolgok mögé nézni, és eszerint kiirodalmazni a termékeket. Az alapos összetétel választás nem biztos, hogy egy drága márkát jelent majd, vannak középkategóriás és viszonylag okosan összerakott termékek is. Gyakoribb azonban a drágán eladott, jól álcázott, de hanyagul összetákolt kutyaeledel.

A kutyatáp vásárlás

Mivel javasolt az irodalmazás, ezt sokkal kényelmesebben megtehetjük otthon a saját közegünkben a nekünk tetsző időben, mintsem zárás előtt negyed óra alatt átfutni a kezünkben tartott tíz kilós kutyatáp kiszerelés hátoldalát. Ez online vásárlási oldalakon példának okáért nagyon hatékonyan megtehető.

Annál is inkább javasolt a kutyatáp online vásárlása, mert gyakran elkaphatunk akciókat, kuponokat és a szállítást is jobb esetben úgy oldhatjuk meg, hogy már házhoz jön, és nem nekünk kell hazacipelnünk. Kezdetben kísérletezzünk kisebb adagokkal, figyeljünk kutyánk kedélyét, szőre csillogását, dússágát, hullik-e, van-e fénye? És természetesen, milyen az étvágya és széklete? Egy idő után meglesz az igazi.