KATA szüneteltetésének a lehetősége

A KATA szüneteltetés aktualitásáról

Úgy gondolom, mindenki tisztában van azzal, hogy az elmúlt pár hónap nagyon nehéz, megpróbáltatásokkal és krízisekkel teli időszak volt. Elképesztően nehéz időszakot élt meg az emberiség döntő többsége, hiszen minden, amit addig állandónak hittünk hirtelen szinte valóságosan egyik pillanatról a másikra összeomlott. Az ember elgondolkozik ilyenkor, hogy egyáltalán van ezen, ami állandó az életében, ami nem tűnhet el egyik pillanatról a másikra. Nagyon komoly egzisztenciális kérdéseket vetett fel ez a hirtelen összeomlás, melynek a megoldása nem valószínű, hogy egyik pillanatról a másikra megtörténne. Úgy gondolom a kisvállalkozásoknak szerencséje, hogy lehetőségük van a KATA szüneteltetés a lehetőségére, ugyanis valószínűleg ezt a réteget érintette talán leginkább az adott katasztrófa helyzet. Számos kisvállalkozás vesztette el a bevételi forrását, az anyagi tőkéjét, a vásárlói körét mindössze pár hónap leforgása alatt.

Elképesztő abba bele gondolni, hogy egy gondosan felépített, egészen biztosan nagy anyagi lemondásokkal járó vállalkozás egyik napról a másikra széthullik és semmivé lesz. Nincsen vásárló, nincsen, bevétel ezáltal előbb utóbb kénytelenek lesznek felélni a saját tőkéjüket, illetve azt a némi tartalékot, ami akadt, hiszen jól tudjuk a legtöbb magyar embernek igazán sajnálatos módon, nem igazán van tartaléka. Természetesen már felcsillant az alagút végén a fénysugár és látjuk, hogy csak, úgy ahogyan semmi más ez a katasztrófa sem tartott örökké és mielőbb eljön a helyre állás ideje. De addig is úgy gondolom a legfontosabb feladatunk a mérlegelés, átgondolni azt, hogy hogyan tovább merre orientálódjunk az elkövetkezendő időszakban, mérlegeljük azt, hogy mi is igazán fontos az életben és mi az, ami bármi történhet is garanciát nyújthat a biztos jövedelemhez. Ugyan sokszor nehéznek tűnik, de hosszú távra kell gondolkodni és aszerint kell mérlegelni, hogy hosszútávon nekünk mi az, ami nyereséges, ami jó döntés, annak ellenére, hogy most akár komoly lemondásokkal is járhat. Az ilyen lehetőségek közé tartozik a KATÁS kisvállalkozók számára nyújtott igazán kedvező lehetőség, mely a KATA szüneteltetésére vonatkozik. Véleményem szerint mindenképpen érdemes alaposan átgondolni ezt az alternatívát, ugyanis hosszútávon biztos vagyok benne, hogy jobban megéri ez abban az esetben, ha ténylegesen krízis helyzetben van a vállalkozásunk. Sajnálatos módon ez az eshetőség viszonylag sok vállalkozásánál fent áll, így érdemes elgondolkodni azon, hogy talán ideiglenesen ez felelősségteljes döntésnek bizonyulhat. Az alábbiakban a KATA szüneteltetéséről illetve ennek az alternatívának a feltételeiről írnék röviden, abban a reményben, hogy minden tévhitet el tudok ekörül oszlatni, ugyanis sajnálatos módon sokan azért nem választják ezt az opciót, mert félreértelmezek az adott lehetőséget.

A KATA szüneteltetés részletesebben

A KATA szüneteltetése alapvetően egy rendkívül kedvező lehetőség, ugyanis semmilyen komoly feltétellel illetve anyagi kötelezettséggel nem jár. Sőt emellett ez a szüneteltetés minimum 1 hónap és maximum 2 év közötti idősávban bármikor visszaállítható szintén teljesen díjmentesen (arra viszont figyelni szükséges, hogy két év után pedig automatikusan megszűnik a KATÁS adózási viszony). Az egyetlen igazán fontos kritérium, hogy a szüneteltetéssel párhuzamos időben semmiképpen sem lehet munkaviszonya a vállalkozásnak, vagyis a KATA szüneteltetésével egyidejűleg a vállalkozásnak is teljesen szünetelnie kell. Maga a szünetleetetésnek a bejelentése történhet ügyfélkapun keresztül illetve személyesen is az erre kijelölt hivatalban. Alapvetően egy úgynevezett 101E nyomtatványra lesz szükségünk, ha ezzel az alternatívával kívánunk élni. Amennyiben ennek a formanyomtatványnak a kitöltése illetve leadása megtörténik, akkor onnantól fogva a KATA hivatalosan is szüneteltetve lesz, addig ameddig ezen nem változtatunk, viszont arra nagyon fontos oda figyelni, hogy a szüneteltetésnek az időpontja maximum 2 év lehet. Fontos tudni még, hogy az illetékes önkormányzatot is feltétlen szükséges arról értesítenünk, hogy a KATÁS vállalkozásunk jelenleg szünetel és értelemszerűen ugyanezt szükséges megtennünk, ha a KATÁS vállalkozásunkat újra kívánjuk indítani. Véleményem szerint igazán egyszerű a KATA szüneteltetés folyamata.

KATA szüneteltetés az én meglátásom szerint

Bár én személy szerint nem vagyok vállalkozó, mégis a családom nagy része kis vállalkozásokban utazik, így valamelyest otthonosan mozgok ebben a világban. Ennek fényében én abszolút úgy látom, hogy ebben a krízis helyzetben a lehető legjobb döntés a KATA szüneteltetésének a lehetősége, ugyanis ezzel az opcióval nem csak a saját anyagi biztonságunkat tudjuk megőrizni, hanem vállalkozásunkat is.