Műveletek a kontaktlencsével lépésről lépésre

A kontaktlencse ápolása

Sokan idegenkednek a kontaktlencse használatától, mert bonyolult, sok mindenre oda kell figyelni. Valójában azonban a lencse ápolása nem bonyolultabb, mint a rendszeres fogmosás. A bevétel, kivétel valamivel nehezebb, de ezeket sem kell elsőre ötnél többször gyakorolni, hogy sikerüljenek.

Az ápolás maga két célt szolgál. Az egyik, hogy a rendszeresen, hosszan – havi, fél éves, éves – kontaktlencse, amely esténként ebben az ápoló folyadékban lebeg, ne száradjon ki és olyan környezetben maradjon, ami a lehető leginkább hasonlatos az emberi szem folyadékához. A másik cél az esetlegesen elszaporodó baktériumok, kórokozók fertőtlenítése, a koszoktól való tisztítás. Alapvetően számtalan nem kívánt dolog kerül nap, mint nap a szemünkbe. Ezek nagyját az immunrendszerünk azonnal ki is iktatja. Azonban a lencsének nincsen immunrendszere és egész éjjel nélkülözi a miénk segítségét is. Úgyhogy annak érdekében, hogy estéről reggelre ne várja a még csipás szemünket egy reggelről reggelre egyre kiterjedtebb bacitanya, a folyadék tisztít is és fertőtlenít. Érdemes három havonta kicserélni a tokot is, amiben tatrjuk.

A kontaktlencse kivétele

Kicsit elhanyagoltnak tartom ezt a műveletet.. Mivel a kontaktlencse berakása az első lépés, és a bonyolultabb kéztartás, ezért mindenki azzal sokkal többet foglalkozunk. Pedig maga a kivétel ugyanúgy nehézségeket rejthet egy kezdő használónak, pláne, ha már akkor kezd hozzá, amikor túlhordta, száraz a szeme, és eleve álmos. Az elején ne próbálkozz hosszú körömmel, csak felsértenéd a szemed. Inkább vágd tövig.

  1. Tekerd le a kupakot a tokon! Jópárszor elkövettem, hogy már az ujjamon pihent a lencse, csak nem tudtam elrakni, mert még ott volt a tokon a kupak. Nem a világ vége, a szabad egy kezed is elég lesz, hogy kinyisd. Csak aztán megint moshatsz kezet, úgyhogy érdemesebb előre gondolkodni.
  2. Moss kezet! Mindig, mielőtt hozzáérsz a lencséhez, moss kezet előtte!
  3. Húzd fel a szemhéjad. Az ügyetlenebbik kezed pár ujjával gyengéden húzd fel és fogd le, hogy ne pislogj bele a műveletbe.
  4. Középső ujjal húzd le az alsó szemhéjad! Ezt az ügyesebbik kezeddel csinál. Azért a középső ujjaddal, mert a mutató mással lesz elfoglalva.
  5. Mutató és hüvelyk ujjaddal közelíts a szemedhez, húzd le a lencsét a fehérjére és csippentsd össze! Ez a legnehezebb része. A kontaktlencse a szem nedvességtartamának hála rátapad a szemgolyóra. Ide oda tologatni rajta nem olyan nehéz, de a kivétel maga gyakorlatot kíván. Az elv lényege, hogy felgyűrjük a lencsét. Így elválik a szemtől és van hol megfogni.
  6. Emeld ki a lencsét és mosd meg! Akármilyen fáradt is vagy, hidd el, nem ezen a fél percen múlik. Locsold meg, alaposan menjen rá a kontaktlencse ápoló folyadék! Kicsit dörzsöld át, aztán mehet a tokba.
  7. Tedd a megfelelő tokba!

A kontaktlencse berakás

Ugyan azt mondtam, a kontaktlencse kivétel rejt nehézségeket, de az tény, hogy a berakás összetettebb. Itt nincs olyan mozdulat, amit sok gyakorlással kéne elsajátítani, mint a csippentés, itt egyszerűen arra van szükség, hogy egyszerre több mindent csinálj.

Moss kezet, mosd meg a lencsét! Mostanra már nem lehet újdonság, hogy minden művelet első lépése, hogy a kezünk és a kontaktlencse tisztaságáról meggyőződünk.

Tedd a lencsét a mutató ujjadra! Ismét használd az ügyesebbik kezed. Itt fontos ellenőrizni, hogy a kontaktlencse ép-e, nincs-e kifordulva. Ha szakadt, azt szabad szemmel is jól lehet látni. A kifordult lencse pedig harang alakú, homorú, ahelyett, hogy domború lenne. A kifelé álló szélek elállnak a szemedtől, ha így rakod be és pislogáskor fájni fog. Az egyszerűség kedvéért manapság gyakran festik meg az egyik felét, hogy könnyen meg tud állapítani, melyik a színe és melyik a fonákja. Ha esetleg ekkor látsz egy óriási, odatapadt szöszt, akkor inkább mosd le még egyszer.

Fektesd fel a kezed az arcodra. Így, ahogy vagy, lencsével az ügyesebbik mutatóujján, fektesd fel a jobb támaszték érdekében az arcodra a kezed. Kevésbé valószínű így, hogy hirtelen közelíts a szemedhez vagy rosszul mérd fel a távot.

Húzd fel a felső szemhéjadat! Ezt, ahogy a kivételnél írtam, az ügyetlenebbik kezeddel.

Húzd le az alsó szemhéjadat a középső ujjaddal! Fel tudod fektetni úgy a kezed az arcodra, hogy a középső ujjadnak ez gyakorlatilag kényelmesen „kézre álljon”.

Közelíts a szemedhez a mutató ujjaddal, amíg lágyan hozzá nem érsz! Keresd meg a pontot, amikor már az ujjadról a szemedre tapad a lencse és húzd el az ujjad. Ezt a pontot nem biztos, hogy elsőre könnyen eltalálod, de sose szégyen újra próbálkozni.

Ne kezdj össze vissza pislogni, a szemedet dörzsölni! Lassan hagyd, hogy lecsukódjon a pillád. Ilyenkor még nem teljesen találta meg a kontaktlencse a helyét, érdemes lassan lehunyni a szemed párszor, amíg a helyére nem kerül.

A kontaktlencse tisztítása

Ez a legkevésbé megerőltető, de azért nem árt pár dolgot megemlíteni. A kontaktlencse egy síkos, ruganyos anyag. Szakadhat, nem is olyan lehetetlen, ha éppen ez volna a célunk. Úgyhogy ne dörzsöljük úgy, mintha az odaégett sütemény megfeketedett cukrát akarnánk levakarni a tepsi aljáról. A kontaktlencse ugyanakkor nincs cukorból. Ha csak simogatjuk, épphogy hozzáérünk, gyakorlatilag a folyadékra bízunk mindent.