Ponyvás teherautó bérlés: mikor és hogyan érdemes élni a lehetőséggel?

Ponyvás teherautó bérlés: mikor lehet rá szükségünk?

Előfordulhat, hogy szükségünk van egy ponyvás teherautóra. Nem áll mindenki garázsában egy. Általában nincs is rá szüksége. De hirtelen adódik egy olyan szituáció, amikor elkerülhetetlen. Venni egy-két alkalomért nem fogunk, hiszen egyáltalán nem érné meg. A tárolás sem minden esetben megoldható. Ilyen helyzetekben jön kapóra a ponyvás teherautó bérlés. De miért jobb a ponyvás teherautó egy dobozos autónál? Választhatnánk azt is. Talán meg is felel nekünk. De talán nem. A dobozos autóval ellentétben a ponyvás teherautó nem csak a rakodóajtón keresztül rakodható, hanem minden oldalról. Ez hatékonyabb és kényelmesebb munkavégzés tesz lehetővé. Erre nincs mindig szükség, de mindig jól jön. A ponyvás teherautó bérlés előtt nem árt ismerni, milyenek vannak. A legjellemzőbb kivitel a teliponyva. Teliponyvának nevezik, amikor a ponyva egységek nem önálló részekből állnak össze, hanem a tető és az oldalak összetartoznak. Ezeket nyitási módszerek szerint kategorizálják: létezik gyorsfűzős ponyva és vámzáras ponyva.

Melyikkel járunk jobban? A válasz attól függ, mit szeretnénk szállítani. A rakodás hogyan lesz könnyedén és akadálymentesen kivitelezhető. És természetesen a bérleti díjak sem mellékesek. Kölcsönzőként és típusonként nagyon eltérő tarifákkal találkozhatunk, amelyek attól is függenek, mennyi időre és milyen távolságra béreljük a teherautót. A szerződési feltételek mindig figyelmesen olvassuk el. Sok helyen kilométer limithez kötik a kölcsönzést, aminek átlépése többletköltséget jelent a bérlő számára.

A ponyvás teherautó biztosítja azt, hogy a rakomány ne sérüljön a szállítás során, ne ázzon meg, ne fújja le a menetszél, esetleg ne essen le, amikor a teherautó véletlenül kátyúba megy. A szállítmány típusától függetlenül praktikus. Biztonságosabb, mint egy hagyományos teherautó.

Ponyvás teherautó bérlés: mit tud a gyorsfűzős ponyva?

A ponyvás teherautó bérlésnél a teliponyvás egyik fajtája a gyorsfűzős ponyva. Ennek egyik legnagyobb előnye az, hogy a ponyva sarkai könnyen és gyorsan nyithatóak, ezért bármely árú rakodásánál könnyebbséget jelent. A szilikon zsinór rugalmasságának köszönhetően könnyedén kezelhető. Elsősorban magasabb teherautóknál találkozhatunk vele. A nyitás két részből áll. A két oldalon gyorsfűzős fülek és kampók találhatók.

Hátrányai is vannak természetesen. Mivel nem lehet plombálni, ezért a rakomány biztonsága érdekében elsősorban csak belföldi fuvarozásoknál használják. Legfeljebb az Unió területén belüli szállítmányozás esetében.

Amennyiben ez a helyzet, úgy a teli ponyvás teherautó bérlés jó választás a számunkra. De mielőtt kőbe vésnénk a dolgot, nézzük meg, mit tud ehhez képest a vámzáras ponyva.

Ponyvás teherautó bérlés: mit tud a vámzáras ponyva?

A vámzáras ponyva a teli ponyváknak egy másik típusa, amely alkalmas az Európai Unió területén történő fuvarozásra. Ebben az esetben a nyitás két különböző szerelékkel ellátott ponyvaoldalon történik. Az egyik oldalon a fülek helyezkednek el. A másik oldalhoz az ezekhez illeszkedi oválok, ringlik találhatók. A rakomány fokozottan biztosított, ha a TIR szabványnak megfelelően3 ponyvaréteg fedi egymást. Tartozékai a gumikötél, vámzár zsinór, véget és karabiner. Ezeket a bérléskor ellenőrizzük és a sérüléseket jelentsük a használatbavétel előtt. Az állapotuk a rakományunk biztonsága érdekében is fontos. Ha nagyon rossz állapotban vannak a tartozékok és a ponyva, akkor utasítsuk vissza a teherautót, válasszunk másikat.

Ponyvás teherautó bérlés: milyen lehetőségünk van még?

A ponyvás teherautó bérlés esetén felajánlhatnak nekünk oldalfüggönyös ponyvás teherautót is. Funkcióban ugyanazt látja el, mint teli társai. Az elhúzható oldalponyva gyorsan és könnyedén elérhető teszi a rakodóteret. Széles munkateret biztosít, és a szállítmány biztonságát is ugyanolyan mértékben garantálja, mint a teli típusok.

Ha a szállítmányunk mibenléte és a rakodási munkák engedik, választhatjuk ezt a típust is. Ha azonban fontos, hogy több oldalról hozzáférjünk a rakományhoz, akkor ez a fajta nem fog megfelelni az elvárásainknak.

Ponyvás teherautó bérlés: mire figyeljünk?

A ponyvás teherautó bérlés ugyanannyi buktatót rejt magában, mint a hagyományos személygépkocsi kölcsönzés, de eltérők lehetnek a szerződési feltételek. Mindig ellenőrizzük a jármű és a ponyva állapotát. A bérleti szerződés megkötésekor határozzuk meg a méreteket. A rakodótér alá vagy fölé becslése többletköltséget jelenthet. Fontos a raktér magassága és szélessége is. A megbízható kölcsönzőben a járművek állapota kifogástalan. Ha egy szolgáltató rossz állapotú járművek kölcsönzésével foglalkozik, gyanúra ad okot. A bérlés során szigorúan tartsuk be a ránk vonatkozó kötelezettségeket is, mert ezek szintén nem várt kiadásokat jelenthetnek.