A gázkazán vásárlás kisenciklopédiája

A gázkazán kazán választás szempontjai

Általában nem gyakran fordul elő velünk, hogy gázkazán kazán berendezést kellene vásárolnunk. Sőt, jószerivel néhány alkalommal fordul csak elő ez egy átlagember életben. Amennyiben tehát nem valamiféle érintőleges szakmát végzünk, könnyen meglehet, hogy minden előzetes ismeret nélkül kell egy ehhez hasonló nagy beruházást megtennünk. Mik azok a szempontok tehát, amiket figyelembe illik venni, ha gázkánt veszünk?

Ahhoz, hogy a megfelelő gázkazán kazán készüléket megtaláljuk, ismernünk kell az otthont, ahova majd kerülni fog. Ebből meg lehet állapítani, milyen teljesítményre lesz szükség, illetve a használat függvényében, hogy mi lesz a fő funkciója. Van-e olyan márka, amihez ragaszkodunk? Mi a készülék energiaigénye, illetve mennyire szennyezi káros anyag kibocsátással a környezetünket? Mindezek mellett a szervízelhetőség sem elhanyagolható szempont, illetve a garancia megléte.

Kondenzációs gázkazán kazán

Pár éve még a nyílt égéstérről a zártra való átállás számított újdonságnak, napjainkra pedig a kondenzációs készülékek szorítják ki a hagyományos gázkazán kazán típusokat. De mit is jelentenek ezek a kifejezések pontosan? Amikor a gázkazán kazán elterjedt a közhasználatban, még nem volt evidens a zárt égéstér, ugyanazt a levegőt használta a berendezés az égéshez, mint az ember. A gázszivárgások veszélyét küszöbölte ki a zárt égéstér kialakítása.

A kondenzációs gázkazán szintén újhullámos technológiának számított valamikor, azóta pedig csak ezek a készülékek kerülnek forgalomba. Észrevették ugyanis, hogy a hagyományos gázkazán kazán kéményében rendre kicsapódik a pára, ami az égésterméknek hála savas tartalmával erősen korrodálja a kémény anyagát és csökkenti az eszköz élettartamát. Emellett arra is rájöttek, hogy a kicsapódáskor bizony energia szabadul fel, amit akár hasznosíthatnánk is. Ezt a két igényt ötvözi a kondenzációs technológia.

A kondenzációs típusokban a visszatérő, „lehűlt” fűtővizet még keringtetik egy darabig, hogy ott csapódjon ki a pára, ahol szeretnénk. Ez a rész a nedvességre, párára kialakított tervezésnek hála nem fog korrodálni és az energiát maradéktalanul, ugyanakkora költségből kitermeljük. Egy megfelelően szabályozott kondenzációs kazán rendszeresen csepegteti magából a kondenzvizet.

A gázkazán kazán felhasználás módja

Talán kissé meglepő, de a gázkazán kazán típusoknak igenis többféle felhasználási módja van és ehhez mérten többféle kialakítása. Általában nem gondolunk erre, mert a fűtésrendszertől elválaszthatatlan, de a használati meleg víz ellátást is rábízhatjuk a gázkazán kazán készülékre. Ilyen esetben a fűtővíz és a használati meleg víz természetesen nem érintkezik közvetlenül, viszont a bojlerünket kiválthatjuk vele. Helytakarékosabb megoldása miatt sok otthonban kedvelik, bár az is igaz, hogy így egy rendszerre hagyatkozunk és egy energiaszolgáltatóra is.

Másik eldöntendő kérdés a gátkazán kazán készülékek esetében, hogy tárolós vagy átfolyós berendezést válasszunk-e? Az átfolyós megoldás valamivel korlátozottabb, hiszen csak annyi meleg vízet tud rendelkezésünkre bocsátani, amennyit egyszerre adott pillanatban felmelegíteni képes. Ehhez képest a tárolós megoldásnál a korábban fel nem használt, vagy holtidőben termelt meleg víz megmarad egy tartályban és szükség esetén rendelkezésre áll. A tárolós gázkazán kazán akkor praktikus, ha nagyobb a vízfelhasználásunk alkalmanként, mint a kazán kapacitása. Főleg kombi gázkazán esetében fordulhat elő, hogy megy a fűtés és egyszerre kezdünk zuhanyozni, mosogatni, mosni. Ilyenkor elkélhet egy kis segítség a tartalékokból a rendszerek.

A másik alkalom, amikor a tároló jó szolgálatot tesz a gázkazán kazán számára az a külsőleg rácsatlakoztatott, változékony energia leadású rendszerek. Mondok egy példát, úgy egyszerűbb: napkollektor. Senkinek sem újdonság, hogy a Nap nem süt éjjel, de jóval alacsonyabb az energiatermelése egy napkollektornak erősen felhős idő esetén is. Amikor azonban harminc hat fok van napokig, annyi energiát nyerünk, hogy nem győzzük felhasználni. Ezt a problémát hidalja át egy puffer tároló.

A gázkazán kazán tervezés

Említettem korábban, hogy ma már minden gázkazán kazán kondenzációs, és a kondenzációs gázkazán akkor működik energiatakarékosan, ha megfelelő a beállítása. Ahhoz, hogy kiszámoljuk, mekkora teljesítményű kazánra van szükségünk és, hogyan hangoljuk össze az otthon fűtésrendszerét, akár szakember segítségét is kérhetjük.

Az ő segítsége már csak annyiból is jól jöhet, hogy a szükséges engedélyeket biztosan birtokoljuk. Bizonyos gázkazán kazán garanciák csak akkor érvényesíthetőek a márka felé, hogyha a beüzemelést az általuk biztosított szerelő végzi. Akár velük is tárgyalhatunk a finomhangolás ügyében.

Összességében a gázkazán vásárlás egy hosszas folyamat, ahol érdemes energiát és időt rászánni, hogy alaposan megismerjük saját igényeinket. Ez nem egy olyan berendezés, amit könnyen cserélhetnénk, ráadásul borsos is. Viszont hosszú távú befektetésként egy jól beállított modern gázkazán a havi költségeinket is csökkentheti egy elöregedett hagyományos kazánhoz képest.