Tanácsok a szájmaszk helyes viseléséhez

Hogyan nyújt hatékony védelmet a szájmaszk?

A SARS-CoV-2 vírus okozta járványnak köszönhetően a szájmaszk viselése a mindennapjaink részévé vált. Ez az egyetlen módja annak, hogy védjük magunkat a vírussal szemben és lassítsuk a terjedését, ezért nagyon fontos, hogy tudjuk viselni. Az elmúlt időszakban számtalan különféle maszk jelent meg a piacon és a hagyományos orvosi maszkokon kívül nagyon sok márka döntött saját kollekció mellett. A jelenleg kapható maszkok mind eltérő szintű védelmet nyújtanak, de még a legegyszerűbb változat is jobb, mint a semmit. Több tanulmány látott napvilágot, amelyek szerint a maszkviselés egy hatékony módja a különböző vírusokkal szembeni védekezésnek. Azonban lehet bármilyen magas minősítésű és speciális szűrővel ellátott a maszk, semmit sem ér, ha nem megfelelően viseljük. A leghigiénikusabb, ugyanakkor meglehetősen környezetterhelő az eldobható szájmaszk. Második lehetőségünk az úgynevezett szövetmaszk viselése, valamint egyre népszerűbb az arcvédő plexi is, ám ez alatt is javallott a maszk felvétele.

A szájmaszk helyes felvétele és levétele

Ha a nagy könyvben leírtak alapján helyeznénk fel a szájmaszkunkat, akkor az a következőképpen történne: először is, mielőtt bármit tennénk, alaposan megmosnánk a kezünket szappanos vízzel vagy alkoholos fertőtlenítővel átdörzsölnénk. Ezután a maszkot a szánk és az orrunk elé illesztenénk, és ezután rögzítenénk. A kényelem is fontos, de az elsődleges szempont az, hogy teljesen takarja az említett területeket. A legtöbb maszk rendelkezik orrmerevítővel, amely segít a maszknak megfelelően illeszkedni az archoz.

Lássuk be, a legtöbben csak felkapjuk a maszkot és rohanunk. Hétköznapi teendőink sűrűségében nem mindig van időnk erre a rituáléra. Ennek ellenére igyekezzünk a maszkhoz tiszta kézzel hozzáérni. A maszk eltávolítása sem mindegy, hogyan történik. Raina MacIntyre professzor szerint a maszkokat használat után szennyezettnek kell tekinteni. Tehát lehetőség szerint ne érjünk a maszk külső részéhez, mert potenciálisan fertőző felület. Érdemes a kezünket is megtisztítani, mielőtt hozzáérünk. Mindig hátulról, a rögzítőpántnál fogva emeljük le az arcunkról. Amennyiben a maszk egyszer használatos, dobjuk a kukába. Ha többször használatos szövetmaszkunk van, akkor pedig helyezzük egy lezárható tasakba és csak mosás után használjuk újra. A plexi tisztítása ennél egyszerűbb. Alkoholos fertőtlenítővel vagy kendővel alaposan töröljük le a felületet. Ha mindennel megvagyunk, fertőtlenítsük le újra a kezeinket vagy mossuk alaposan meg szappannal.

A szájmaszk helyes viselése

A szájmaszk viselése nem egyszerű nekünk, európaiaknak, mert kulturális alapja nincs és ez idáig higiéniai szempontból sem volt szükséges. Éppen ezért nem is vagyunk hozzászokva. Zavarja a légzést és a látást. A szemüvegeseknek állandó gondot okoz a szemüveg párásodása, amely szinte elkerülhetetlen a maszk viselésekor. Ilyen esetben ahelyett, hogy helytelenül viselnénk a maszkot, válasszunk inkább olyat, amely szorosan illeszkedik az orrhoz. Érdemes a táskában tartani ködmentesítő törlőkendőt vagy spray-t, esetleg olyan szemüvegre váltani, amely hidrofób bevonatú lencsékkel rendelkezik. Bármely problémával is szembesülünk, arra nem az a megoldás, ha lehúzzuk az állunkra a maszkot. A maszk viselése átmenetileg kötelező és etikai szempontból is fontos. Mivel társadalomban élünk, ezért felelősek vagyunk egymásért, s jelenleg ez az egyetlen módja, hogy másokat és magunkat is védjük a fertőzéstől. A helyes maszkviselés elengedhetetlen ahhoz, hogy együtt átvészeljük ezt az időszakot. Ha a szájmaszk viselése problémát okoz, akkor válasszunk másikat. Számtalan fajta kapható, különböző minősítésekkel és kialakítással. A maszknak mindig fednie kell a száj és orr környékét, egészen az állunk alá kell lehúzni ahhoz, hogy a megfelelő védelmet nyújtson. Helytelen, ha kint van az orrunk és a szánk, a lényeg a zárt közeg biztosítása. Kiemelten fontos, hogy helyesen, szabályosan viseljük, mert egyéb esetben olyan, mintha semmit se viselnénk. Ismétlen, ez nem csak a saját védelmünkről és kényelmünkről szól, hanem mindenkiéről a környezetünkben. Ha ellenezzük a maszk viselését, nem vagyunk hajlandóak arra, hogy úgy hordjuk, ahogy kell, akkor maradjunk otthon és ne tegyük ki veszélynek embertársainkat. Mi magunk is felháborodnánk azon, ha valaki odajönne hozzánk és leköhögne bennünket. Ez igaz a másik szemszögéből is. A szájmaszkcsak akkor hatékony, ha mindenki felelősségteljesen hordja. És ezt a jelenlegi helyzet meg is követeli. Senki sem szereti. Egyszerűen muszáj, és ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Szövet szájmaszk helyes tisztítása

A többször használatos, szövet szájmaszk nagyon praktikus, megfelelő védelmet nyújt, a sálakkal ellentétben elfogadott és a környezetet is mérsékelten terheli. Azonban hatékonysága jelentősen csökken, ha nem megfelelő módon tisztítjuk. A WHO nyilatkozatai alapján a 60 fokon kell mosni fertőtlenítő mosószerrel, majd kivasalni a következő használat előtt.