menü
látogatók
1 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Sveneric Bogsäter: Vége a szórakozásnak ]

Sveneric Bogsäter: Vége a szórakozásnak


Ezeket a szavakat sokan hallották Japánban az elmúlt néhány hónapban. Mivel sok ember megdöbbent, és megzavarodott, elmagyaráznám, mire gondolt a sensei.

Az egyik tokyoi tréning után odajött hozzám, és azt mondta : "Vége a szórakozásnak", miután megmutatta a helyes hozzáállás fontosságát.

Eszközökkel edzettünk; az egyik shinaival támadott, a másik két késsel védekezett. A sensei megmutatta, hogyan kell védeni egy felső vágást, aztán átadta a shinait Ishizuka sensei-nek, a két kést egy japán shihannak. De a shihan nem helyesen védett, így a Sensei odament hozzá, s megmutatta a helyes állást, aztán mondta "Még egyszer!". Mivel a shihan megint hibásan hajtotta végre a technikát, a Sensei azt mondta "Még egyszer!". Ismét rosszul csinálta, a Sensei elvette a shinait Ishizukától. Azt mondta az embernek: "Most védeni fogsz!", s keményen, gyorsan, igazából megütötte.

Kemény módon tanult: nem jól védett, s ezt onnan tudta, hogy a sensei az állásán keresztül átütött a fejére, fájdalmat és vérzést okozva.

Erre a Sensei azt mondta : "Vége a szórakozásnak! Igazi dolgokat kell mutatni, s meg kell mutatni ennek a művészetnek az erejét." Ránéztem, és meg kellett tőle kérdeznem, hogy arra gondolt-e, hogy a tanulókat össze kell verni. Azt mondta, nem, de jobban meg kell figyelnünk a helyes dolgokat, az igazi ninjutsu-t kell megmutatni. Ez némi gondolkodni valót adott, de Hatsumi sensei-jel, Manakával, Ishizukával és a többi shihannal való beszélgetés közben megértettem.

Észrevettem, hogy sok ninjutsu-t gyakorló ember bizonyos tévhitben él. Azt mondják, ha egy technika nem működik, hogy henka-t csinálnak, vagy: "Azt csinálok, amit akarok, mivel a ninjutsu egy szabad művészet". Amikor a sensei-t figyeljük, egy szabadon, improvizálva, folyamatosan mozgó személyt látunk... s megpróbáljuk utánozni, elfelejtve, hogy erre a szintre mintegy 50 évnyi gyakorlás után jutott el. Ezek az emberek azt hiszik, tudják az alapokat, a kihon-t. De hogy gondolhatnak ilyet...?

Különböző ryu-kban több technika van "kihon" vagy "no kata" névvel, amik az alapokat tartalmazzák. Ezeket nem a küzdéshez tanítják, hanem a fejlődéshez. Ha a "kihonban" vagy a "no katában" levő "technikák" nem sikerülnek, nem szabad henkát csinálni, vagy variálni. Ha egy technika nem működik, az nem azt jelenti, hogy rossz, vagy az illetőre nem passzol, hanem azt, hogy az illetőnek nem jó a kamae-ja vagy a taijutsu-ja. Az alapokat gyakorolni és gyakorolni kell, míg nem tudják igazán. Azok az alapok a taijutsu kifejlesztésére vannak; a mozgás, időzítés, keménység, lazaság megértésére. Nagyon fontos, nincs más út.

És aztán, amikor a "kihonod" és a "no katád" természetesen jön a mozgásodba, kezdhetsz el kitalálni henkát a mozgásból. A sensei azt mondja a "kihonról" és a "no katáról", hogy godan után "Saját arculatuk lesz, de előbb nem."

Te és én normálisak vagyunk. Mindent meg akarunk csinálni, amit a sensei tanít nekünk. A sensei rengeteg különleges dolgot, különleges mozgást mutat, de azt is mondja, hogy "Amit át tudok adni, az az érzés. Más tanítóknál kell tanulni a technikákat."

Igazán tudod az alapokat, igazán tudod a katákat? Honnan ered a henkád? Abból mennyi vagy te, mennyit kell tanulnod, illetve átadni a többieknek? Milyen messze jutottál a megvilágosodásban, a taijutsu megértésében, és abban, hogy mi micsoda? Sok kérdés, tudom, de fel kell tenni őket önmagadnak, és neked kell rájuk megtalálni a választ. Mi a technika és mi az érzés? Hogyan kombináld őket és miért?

Hogy kritikusabb legyél önmagaddal szemben, hogy jobb legyen az állásod, ugyanakkor ne verd össze, ne sebezd meg a másikat - ez egy kemény út. Fontos az érzés és az intuíció. De ahhoz, hogy erre ráérezzél, sok-sok órán át kell az alapokat gyakorolni. Ezért sok szerencsét és kitartást kívánok az alapokhoz.

[írta: Sveneric Bogsäter]
[forrás: Ura & Omote, 1996. július]
[fordította: ?]
[javította: Huszti Roland]


2017 aug. 24.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31